top of page

De grote bomen zijn in de grond gezet en verbonden met het bos

Jac

5 dec. 2023

Met hulp van veel vrijwilligers is het gelukt!

Hoera!

De eerste 140 grote bomen staan trots in de grond en mogen zich de eerste 'inwoners' noemen van de nieuwe natuur.

Om 9 uur in de ochtend begonnen we met meer dan 30 vrijwilligers samen met Natuurmonumenten met het maken van grote gaten van 1 meter doorsnede en 50 cm diep. In ieder boomgat werden twee stevige kastanjehouten palen geslagen om de boom straks tegen de wind te beschermen. De kweker van de bomen laadde de bomen uit en wat waren we blij te zien dat de bomen gezond en groot waren, klaar voor een nieuwe plek.


Onze groenexperts hebben een mooi schema ontworpen waar welke boom moest komen, zodat deze de beste plek hebben en een fraaie aanblik zullen geven als ze in blad staan.

Ook zijn de paden alvast grofweg uitgezet, want daar komen immers geen bomen!

De juiste bomen werden naast het juiste gat met palen gelegd en per gat mochten twee vrijwilligers samen zorgen dat de boom goed gegrond werd in het gat.

De tuien werden om de boom en twee palen geschroefd en het duo vrijwilligers ging naar een volgend plantgat met de volgende boom.


Het was droog maar ook wel koud. Wat een feest om dan van koffie met heerlijke zelfgebakken cakes te mogen smullen. Omdat we niet wisten welke het lekkerste was werd van meerdere schalen gesnoept. En weer door met bomen planten. Dat is niet alleen een zwaar werkje, er is af en toe ook tijd voor een gezellig kletsmoment over deze prachtige natuur. Wat zijn we allemaal trots op wat je met elkaar kunt bereiken!


Diezelfde ochtend werd ook het grootste stuk van het hekwerk tussen het bos en de nieuwe natuur weggehaald. Omdat de struiken er zo in vastzaten moest er wel wat gesnoeid worden maar dit groeit vast snel weer terug. Liever het hek weg immers!


Tegen lunchtijd kwamen twee grote pannen met zelfgetrokken soepen zodat de kou met een smakelijk bordje warmte verdrongen werd. Broodjes met kaas en vleeswaren zorgden voor nog meer energie. Bakkie koffie erbij en daarna netjes alles opruimen.


Een laatste ronde bomen planten en controleren voordat we konden zeggen: ze staan erin!

We willen bij dezen alle vrijwilligers en de sponsoren van de koffie en de lunch van harte bedanken. We hebben het goed getroffen met elkaar!

Meer dan 50 van deze bomen zijn al geadopteerd, deze hebben hun nummertje dinsdag meteen (bijna allemaal) al gekregen. Voor degenen die een bordje hebben besteld is er goed nieuws, deze zijn bijna klaar!


Wil je ook een grote boom adopteren? Kijk dan op onze site in het menu onder 'adopteer een boom'.

bottom of page